Η πίτα αυτή είναι ζαγορίσια, πολύ αγαπημένη και συνηθισμένη στις σημερινές κουζίνες της Ηπείρου αλλά και σε όσους έχουν μπολιαστεί μ’αυτήν, τρώγοντάς την στην περιοχή. Η γυναίκα που έκανε διάσημη την πίτα αυτή στην Ελλάδα ήταν η Κικίτσα στο Μονοδέντρι, στα Ζαγοροχώρια. Την έχω φάει από τα χέρια της και ήταν μια εξαιρετικά λεπτή, ελαφρά τραγανή και νόστιμη πίτα. Όταν την έτρωγες γέμιζε το στομάχι, δεν είναι εύπεπτη επειδή είναι λεπτή.
Η ζυμαρόπιτα ή αλευρόπιτα είναι μια πίτα ψημένου χυλού που γίνεται με : αλεύρι, αυγά, νερό ή γάλα ή γιαούρτι, φέτα και αλάτι
Μέθοδος εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς αέρα.
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά και τα υγρά και ανακατεύουμε να γίνει ομοιογενής χυλός.
Βουτυρώνουμε το ταψί. Το βάζουμε στο φούρνο να κάψει.
Βγάζουμε στον πάγκο και ρίχνουμε τον χυλό. Σκορπίζουμε τη φέτα και το έξτρα βούτυρο.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς αέρα στη μεσαία σχάρα.
Υλικά
Η ζυμαρόπιτα της Γεωργίας
- 18 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες χρήσεις (260γρ περίπου)
- 500μλ γάλα
- 1 αυγό
- 1 φλυτζάνι καφέ νερό
- λίγο αλάτι
- 250γρ φέτα ή ό,τι έχει το ψυγείο (γραβιέρα, κεφαλοτύρι κλπ)
- βιτάμ ή flora για το άλειμμα του ταψιού και λίγο από πάνω
Η ζυμαρόπιτα του Αλέξη
- 250γρ αλεύρι για όλες χρήσεις
- 50γρ καλαμποκίσιο αλεύρι
- 4 αυγά
- 250μλ νερό
- 250μλ γιαούρτι πρόβειο
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 250γρ φέτα
- ελαιόλαδο για το ταψί
Έξτρα Υλικά
- παραλλαγή γιαγιάς : φέτες κρεμμύδι στον πάτο
- παραλλαγή μαμάς : ρίγανη απο πάνω
- παραλλαγή δική του : ελιά Καλαμών, κόκκινη πιπεριά, πράσινο κρεμμύδι, θυμάρι