Εκδήλωση στην Πλάκα Μονολιθίου για την αναστήλωση του γεφυριού

gefyra plakas

Η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, συνεπικουρούμενη από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και την Περιφέρεια Ηπείρου, θα πραγματοποιήσουν δύο μουσικές βραδιές στις 9 & 10 Αυγούστου στην τοποθεσία Γέφυρα Πλάκας Τζουμέρκων, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν αποκλειστικά για την αναστήλωση του γεφυριού.

Ένα μουσικό διήμερο με τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που “μιλάει” στην καρδιά κάθε Ηπειρώτη!! Στηρίζουμε ΟΛΟΙ μας την προσπάθεια αυτή για την αναστήλωση του πιο ιστορικού παραδοσιακού γεφυριού της Ελλάδας!

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, χτίσθηκε το 1866 και συνέδεε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Το γεφύρι κατέρρευσε έπειτα από κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, το Φεβρουάριο του 2015.

Η πρώτη βραδιά, Τρίτη 9 Αυγούστου, θα είναι αφιερωμένη στην Ηπειρώτικη μουσική παράδοση, μια συναυλία «φόρος τιμής» στους μεγάλους δασκάλους του Ηπειρώτικου λαϊκού κλαρίνου και την τέχνη τους. Παρόντες σχεδόν το σύνολο των σπουδαιότερων μουσικών, από κοινού θα συμπράξουν και θα παρουσιάσουν τις διαφορετικές τεχνικές παιξίματος, που διαμόρφωσαν τις «σχολές» του οργάνου:
Πετρολούκας Χαλκιάς, Γρηγόρης Καψάλης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κωτσίνης, Βασίλης Μπακαγιάννης.
— Μαζί τους οι καλύτεροι ερμηνευτές της τοπικής παράδοσης, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Γιάννης Παπακώστας, Πέτρος Μόκας, και ο Βασίλης Σερπέζης, που έχει αναλάβει και την επιμέλεια του προγράμματος.
— Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η ιέρεια της παράδοσης, Ξανθίππη Καραθανάση.

Τραγούδια ιστορικά, της ξενιτιάς, του γάμου, της αγάπης, μοιρολόγια, που εκφράζουν όλες τις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης και που ξυπνούν τις θύμισες του καθενός.

Στη δεύτερη βραδιά, Τετάρτη 10 Αυγούστου, θα εμφανιστεί ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του και αγαπημένος καλλιτέχνης των νέων, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.
Ο Θανάσης, ένας καλλιτέχνης δωρικός, με πλούσια παραγωγή τραγουδιών και κοινωνική συμμετοχή, μαζί με την πολυμελή μπάντα του θα παρουσιάσουν τα σπουδαιότερα κομμάτια της δισκογραφικής τους δουλειάς, αλλά και επιλογές από αγαπημένα τραγούδια. Θα τον συνοδεύσουν επί σκηνής η Ματούλα Ζαμάνη και ο Αλέξανδρος Κούστας. Ο ίδιος δηλώνει πως σκοπός του είναι να αντιτάξει στη σκληρότητα των ημερών, την παρηγορητικότητα της τέχνης: «Όλα στραβά γινήκανε και όλα είν’ ωραία».