Φεστιβάλ Αραχθείου Θεάτρου 2019

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 1919-2019: 100 χρόνια.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 7 έως 12 Αυγούστου στο Αράχθειο Θέατρο στο Παλαιοχώρι Σκούπας  Άρτας.

Το πρόγραμμα

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας, για δεύτερη φορά, την παγκοσμίου εμβέλειας Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού για μια συναυλία με τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Κατσαρός, Ζαμπέτας, Κόκοτος κα), του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου από τη δεκαετία του ’60 που αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε. Στα πλαίσια του αφιερώματος του φετινού Φεστιβάλ στη γενοκτονία των Ποντίων, θα ακουστούν και τρία τραγούδια του Πόντου.

Η μπάντα απαρτίζεται από 45 ένστολους καταξιωμένους μουσικούς με μαέστρο τον Πλωτάρχη κ Γ. Τσιλιμπάρη ΠΝ και υπεύθυνο τον Πλοίαρχο κ Α. Μιχέλη ΠΝ, διευθυντή του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Πολεμικό μας Ναυτικό και ιδιαίτερα τον Αρχηγό του ΠΝ Αντιναύαρχο κ Ν. Τσούνη ΠΝ που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας ώστε η μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού να βρεθεί και πάλι κοντά μας.

Σκοπός της συναυλίας είναι να γνωρίσουν οι κάτοικοι της περιοχής από κοντά την μπάντα του ΠΝ και να απολαύσουν μία υψηλού επιπέδου μουσική συναυλία.

Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού δημιουργήθηκε το 1875. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου του έτους 1890 κατά την παρέλαση της Εθνικής Εορτής. Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έχει αντιπροσωπεύσει την πατρίδα μας πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό. Είναι η μόνη Μπάντα που είχε συμμετοχή και στις δύο Ολυμπιάδες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας: το 1896 συμμετείχε στις τελετές Έναρξης και Λήξης, και το 2004 στην τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 θα δοθεί η παράσταση «Σωκράτης» για μικρούς και μεγάλους από το Θεατρικό Εργαστήρι Λαμπιόνι Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία της Αννίτας Γκαϊτατζή. Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το Σωκράτη μέσα από τις φράσεις ότι «το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα», ότι «καλύτερα ν’ αδικείσαι παρά ν’ αδικείς», ότι «υπάρχει μόνο ένα καλό: η γνώση κι ένα κακό: η αμάθεια», τον  προσεγγίζουμε μεταφέροντας έναν λόγο με αναπάντεχα και επίκαιρα μηνύματα, με σεμνότητα, επάρκεια, φρόνηση, εντιμότητα, γνώση. Μακάρι να μοιραστούμε μαζί σας την απόλαυση των θεμελιωδών ερωτημάτων του μεγάλου μας φιλόσοφου, στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια θεατρική παράσταση.

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 θα δοθεί η παράσταση «Βάκχες» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Βασιλείου. Το έργο ξεκινά με τον θεό Διόνυσο, ο οποίος καταφθάνει στην Θήβα, με έναν «θίασο» γυναικών, τις Βάκχες. Έρχεται για να τιμωρήσει το βασιλιά Πενθέα και όλους τους Θηβαίους, γιατί τολμούν να τον αμφισβητούν και να αρνούνται τη θεϊκή του υπόσταση. Ο Διόνυσος τρελαίνει τις Θηβαίες και ως μαινάδες τις στέλνει να κατοικούν στον Κιθαιρώνα, ενώ μεταμορφωμένος πείθει τον Πενθέα να πάει στο βουνό και να λάβει την τιμωρία του. Εκεί ξεκινά ένα παιχνίδι εξουσίας, όπου ο θύτης μετατρέπεται σε θύμα, και το αντίστροφο.
Η σκηνοθεσία, η διασκευή του κειμένου, η σκηνογραφία και η μουσική επιμέλεια είναι της Κατερίνας Βασιλείου. Παίζουν οι Θανάσης Λανάρης, Ιωάννης Τέλης, Βάσω Ζησίδη, Άρτεμης Τορουνίδη, Ντέμυ Τζουλάφη, Νατάσα Τσαμπά, Λίνα Μπότη, Σέβη Ευθυμίου και Άννα- Μαρία Κόκκινου.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 θα δοθεί η παράσταση «Γαία»: Μια διαχρονική ιστορία με κέντρο τα πάθη και τους διωγμούς των ανθρώπων από τους εξουσιαστές του Πλανήτη που οδηγούν στην αέναη “Οδύσσεια” μιας γυναίκας αυτή τη φορά, που αφού την ξερίζωσαν  δια της βίας και την έδιωξαν από τη γη όπου γεννήθηκε, βρίσκεται νύχτα μεσοπέλαγα, με ένα ξένο μωρό στην αγκαλιά. Για να το ηρεμήσει του αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της, του τραγουδάει  προσπαθώντας με όλες της τις δυνάμεις να του σώσει την ζωή και να το γλυτώσει από τον Άδη.

Κι οι δυό μαζί «Δεσμώτες» κι «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» είναι έρμαια της θάλασσας. Κι εκεί που γεννήθηκε η ζωή, αυτή η γυναίκα  προσπαθεί να σώσει την νέα ζωή και αναζητώντας την Γαία και την μοναδική ελπίδα σωτηρίας, τον πολιτισμένο άνθρωπο. Τον άνθρωπο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης. Ταυτίζεται με την Γαία και γίνεται η φωνή της για την σωτηρία του κόσμου ολόκληρου, μεταφέροντας ένα συγκλονιστικό οικολογικό μήνυμα.

Ένα πρωτότυπο  θεατρικό έργο του Γιάννη Φαλκώνη γραμμένο το 2017- 2018.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης, Πρωταγωνιστεί η καταξιωμένη Τζουμερκιώτισσα ηθοποιός Γεωργία Ζώη, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.

Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 ο Ποντιακός εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέα Κερασούντα θα παρουσιάσει μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη- 100 χρόνια από τη γενοκτονία».

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε ο Φίλων Κτενίδης που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα: θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιατρός και βουλευτής Αθηνών το έτος 1935. Το κυρίαρχο ποιητικό του έργο ήταν «Η καμπάνα του Πόντου», μία ελεγεία που εκφράζει την οδύνη και τον πόνο του ποιητή για τη συμφορά, το διωγμό και τον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Απόσπασμα από το επικολυρικό αυτό ποίημα του Κτενίδη θα παρουσιαστεί σε δρώμενα με συνοδεία κεμετζέ (ποντιακή λύρα) από τον λυράρη Γιάννη Σουκούβελο.

Θα παιχτούν επιλεγμένες ποντιακές μελωδίες στη μουσική σύνθεση «Ο Λυγμός της Λύρας».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Δημήτρης Καραγεωργίου.

Η κυρία Φωτεινή Κυριακίδου θα αναφερθεί στη γενοκτονία των Ποντίων.

Το χορευτικό του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον εκπαιδευτικό κύριο Περικλή Αναστασιάδη θα χορέψει παραδοσιακούς Ποντιακούς χορούς.

Θα παρουσιαστεί ποντιακό δρώμενο με τραγούδι από το έργο του Ελευθεριάδη «Ειρήνη» .

«Ο Πόντος εσταυρώθη- τετέλεσται».

Την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 θα δοθεί η παράσταση «Ο γάμος του Μπαρμπα-Γιώργου» από το θίασο του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου «Σκιές και γέλια».

Το Αράχθειο Θέατρο θέλοντας να προβάλει όλα τα είδη θεάματος, παρουσιάζει φέτος το θέατρο σκιών. Το θέατρο σκιών είναι από τα αρχαιότερα είδη θεάτρου με προέλευση την Άπω Ανατολή και διαδρομή από Κίνα, Ινδία, Αίγυπτο, Τουρκία και σε συνέχεια εξάπλωση προς την Ευρώπη. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ήπειρο όπου οι καραγκιοζοπαίχτες εκείνης της εποχής τον παρουσιάζουν για πρώτη φορά με το Μεγαλέξανδρο και το φίδι, συνδέοντάς τον με την ελληνική παράδοση.

Καραγκιόζης είναι ο καθένας μας, είναι ο εργάτης, ο άστεγος, ο πρόσφυγας, ο πεινασμένος.

Ο θίασος του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου «Σκιές και γέλια» παρουσιάζει την παράσταση  «Ο Γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου». Μια κωμωδία του ελληνικού θεάτρου σκιών διασκευασμένη από τον καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Θεοδωρόπουλο με σεβασμό πάντα στον  παραδοσιακό καραγκιόζη.

Τρέξατε μικροί & μεγάλοι να διασκεδάσετε με μια ξεκαρδιστική κωμωδία του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών που θέλει τον Μπάρμπα Γιώργο να προσπαθεί επίμονα να παντρευτεί την αγαπημένη του Μαργαρίτα και ο Καραγκιόζης, εκμεταλλευόμενος τη λαχτάρα του, του στήνει μια καταπληκτική φάρσα με ατέλειωτο γέλιο και χιούμορ…
Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ