Κατέρρευσε το Θεογέφυρο, ένα σπάνιο μνημείο της φύσης στην Ζίτσα

Ένα θαύμα της φύσης έπαψε από σήμερα, Πέμπτη 08 Φεβρουαρίου 2018, να υφίσταται. Υπέκυψε μπροστά στη δύναμη του Καλαμά (του μεγαλύτερου ποταμού της Ηπείρου με μήκος 115 χιλιόμετρα). Αυτός το δημιούργησε, αυτός το πήρε μαζί του. Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και κατέρρευσε λόγω των πολυήμερων βροχοπτώσεων και των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το «Θεογέφυρο» ήταν ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα. Να τονιστεί πως προκαλούσε εντύπωση το σχήμα τού ανοίγματός του -ημικυκλικό- θυμίζοντας τα πετρογέφυρα του ανθρώπου. Βρισκόταν κάτω από το χωριό Λίθινο, φυσικό γεφύρι, προς τη Μονή Πατέρων και τη Ζίτσα. Δηλαδή, σ’ ένα στένωμα του Καλαμά, μεταξύ των υψωμάτων Μπακή και Ανήλιο, είχε δημιουργηθεί -άγνωστο από πότε- ένα μεγάλο άνοιγμα στους βράχους, προσφέροντας διέξοδο στα νερά του ποταμού και, αναπάντεχα, ένα φυσικό πέρασμα στους ανθρώπους. Εξυπηρετούσε για πολλά χρόνια την επικοινωνία της πρωτεύουσας της Ηπείρου με την Θεσπρωτία.

Φωτογραφίες μετά την κατάρρευση του Θεογεφυριού
Φωτογραφίες μετά την κατάρρευση του Θεογεφυριού

Κατά τον Παναγιώτη Αραβαντινό (1856): «…εσχηματίσθη προ αμνημονεύτων ετών εκ διασείσεως ισχυράς καταπεσόντων μεγίστων σκοπέλων εκ του βουνού, του κατά την αριστερήν όχθην κειμένου»”